تقویت حافظه فوری
تقویتحافظه با سیمبکسل
افراد بسیاری هستند که با ثبت نام در باشگاههای تناسب اندام و بدنسازی به دنبال ایجاد هیکلی مناسب و روی فرم هستند و سعی در عضله سازی و تقویت ماهیچههای خود دارند.
عده دیگری نیز با انجام سایر تمرینات ورزشی از قبیل پیادهروی و ورزشهای سبک در تلاش برای بهبود وضعیت جسمانی خود و یا حفظ استقامت و توانایی های خود هستند.
گروهی دیگر نیز با حسرت فراوان به دنبال یافتن فرصتی مناسب برای ورزش کردن هستند که معمولا در تلاشند از شنبه در یک باشگاه ورزشی ثبت نام کنند و به انجام تمرینات ورزشی بپردازند.
ورزش کردن فواید بسیار زیادی دارد و برای تناسب اندام و سلامتی ضروری است.
اما یک سوال از شما!
آیا افراد برای سلامت مغز و تقویتحافظهی خود اهمیت قائل هستند؟
به نظرتان با انجام ورزشهای مرتبط به ذهن نمیتوان حافظه و مغز را در مسیر رشد و پرورش قرار داد؟
همان طور که تمامی عضلات بدن با انجام ورزش های مرتبط و صحیح تقویت میشوند مغز و حافظه انسان نیز نیازمند ورزش های روزنه است که نتایج بسیار بزرگی در پی خواهد داشت.
ورزش های مغز
آیا با ورزش های مغز آشنایی دارید؟
در ادامه به معرفی یک ورزش ذهنی که به تقویتحافظه و جلوگیری از بروز اختلالاتی از قبیل آلزایمر در سنین بالا منجر میشود میپردازیم.
لازم به ذکر است که بدانیم سن ابتلا به آلزایمر به مرز 20 سال رسیده است و هر 7 دقیقه یک نفر در ایران به این اختلال دچار میشود. دیگر این اختلال مختص سنین بالا نیست و افراد با سنین کمتر نیز مستعد ابتلا به این اختلال هستند اگر و تنها اگر تکنیک های رشد و تقویت حافظه را جدی نگیرند و برای مغز و حافظه خود اهمیتی قائل نباشند.
تکرار کارهای جدید
یکی از تمرینات رشدمغز و تقویت حافظه تکرار مداوم کارهای جدید است.
زمانی که کار جدیدی را یاد میگیریم در واقع یک مسیر عصبی بین سلول های مغزی شکل میگیرد.
تصور کنید خودرویتان خراب شده است و میخواهید آن را توسط خودرویی دیگر بکسل کنید.
به این نکته توجه کنید اگر برای انجام این کار از یک رشته سیم نازک استفاده کنید و بخواهید با آن خودرو را بکسل کنید چه اتفاقی میافتد؟
اتفاقی که رخ میدهد کاملا مشهود است و در اولین لحظهی حرکت سیم بریده میشود و خودروی شما حتی حرکت کوچکی نیز نمیکند.
بسیار مضحک است که انتظار داشته باشیم رشته سیم بریده نشود و بتوان خودرو را بکسل کرد.
حالا پیشنهاد میدهیم به جای سیم نازک از یک طناب معمولی استفاده کنید.
قطعا استقامت این طناب از سیم نازک بیشتر خواهد بود اما امکان بریده شدن آن نیز وجود دارد و نمیتوان با خیال کاملا آسوده این کار را انجام داد.
اینک به سراغ مسیر عصبی و سلول مغزی میرویم و ارتباط آن را با بکسل کردن بررسی میشویم.
اگر سلول های مغزی را به 2 خودرو تشبیه کنیم و سیم بکسل را به عنوان مسیر عصبی مرتبط بین این دو سلول در نظر بگیریم زمانیکه اطلاعات جدید وارد مغز و حافظه ما میشود مانند خودرویی است که میخواهیم آن را به واسطه یک سیم بکسل به خودرویی دیگر متصل کنیم.
برای مثال زمانیکه با شخص جدیدی آشنا میشویم و نام شخص را میپرسیم این نام در حافظه ما ذخیره میشود اما ممکن است تا یک ساعت بعد یا حتی در حین صحبت کردن از به خاطر آوردن نام شخص عاجز شویم و مجددا عذرخواهی کنیم و نام شخص را بپرسیم.
این اتفاق به این دلیل رخ میدهد که سیم بکسل ایجاد شده بین نام و چهره شخص در ابتدا بسیار ضعیف است و به راحتی بریده میشود اما برای اینکه چهره شخص بتواند نامش را نیز بکسل کند و در حافظه ماندگار شود نیازمند یک رابط قویتر و ضخیمتر هستیم که به راحتی بریده نشود.
برای ضخیم کردن و کارایی بیشتر سیم بکسل های مغزی باید از قانون تکرار و ارتباط استفاده کنیم که در اینجا به توضیح بیشتر تکرار میپردازیم.
هر چه سعی کنیم نام شخص را در حین صحبت بیشتر استفاده کنیم سیم بکسل نازک متصل بین دو سلول مغزی یا همان مسیر عصبی پایدارتر یعنی ضخیم تر میشود و امکان قطع این ارتباط کمتر میگردد.
اطلاعات که وارد مغز میشوند نیازمند تکرار هستند تا در حافظه بلندمدت تثبیت و ماندگار شوند.
تکرار موضوعات جدید برای مغز ما جذاب بوده و به همین دلیل مطالب درسی پس از اینکه چندین مرتبه و در بازه های مختلف زمانی تکرار میشوند به راحتی در حافظه بلند مدت ماندگاری پیدا میکنند.
یکی از روش های ماندگاری مطالب در حافظه استفاده از قانون تکرار 5 مرحله ای است که در بازه های مختلف زمانی صورت میگیرذ.
تکرار برابر است با افزایش ضخامت مسیرعصبی تا حدی که از یک رشته سیم نازک به یک طناب یا یک مهارکش(همان لوله بکسل) برسیم که با خیال آسوده اطلاعات را در مغز خود بکسل و یادآوری کنیم.
نکته بسیار مهمی که باید در نظر بگیریم اینکه به مرور زمان این سیم بکسل ها توسط نورخورشید و شرایط آب و هوایی ممکن است فرسوده شوند یا زنگ بزنند که نیازمند تعمیر و بازسازی هستند که در جابه جایی اطلاعات بریده نشوند.
یکی از راه های بازسازی آن تکرار مجدد اطلاعات در بازه زمانی مشخص میباشد.
حال به یک مثال دیگر توجه کنید
یک کودک سه ساله را در نظر بگیرید که قاشق و چنگال را در دست گرفته و میخواهد همانند پدر و مادرش غذا بخورد.
آیا استفاده از این قاشق برای کودک کار آسانی است؟
قطعا خیر!
کودک توانایی حمل قاشق را دارد و در این رابطه ضعفی ندارد اما مشکل آنجاست که کودک مهارت کار کردن با قاشق و غذاخوردن با آن را یاد نگرفته است.
قطعا هیچکس این انتظار را از کودک ندارد که ذره ای غذا بر روی لباس خود نریزد.
کودک به مرور زمان و با کمک پدر و مادر به این توانایی میرسد که خودش از پس خوردن غذایش برآید و در ماه های بعدی بدون اینکه غذایی بر روی خود بریزد قاشق را به درستی استفاده کند و غذایش را بخورد.
کودک با تمرین و تکرار همراهی پدر و مادر علاوه بر غذا خوردن سایر مهارت های مورد نیاز خود را با تکرار و تکرار و تکرار آموزش میبیند و آنرا یاد میگیرد.
در واقع کودک با ایجاد مسیر های عصبی لازم یا به عبارتی سیم بکسل های بسیار قوی که بر اثر تکرار بیش از حد ایجاد شده اند، میتواند خودش از پس کارهایش برآید.
به همین جهت است که یادگیری کودک با تکرار و تمرین یکی از مثال های بسیار مفید و عینی برای نحوه درست یادگیری است.
کودک تلاش میکند تا یاد بگیرید و در این مسیر از تکرار خسته نمیشود.
دیدگاهتان را بنویسید