عوامل ضعف و تقویت حواس پنجگانه (قسمت سوم)
زمان مورد نیاز برای مطالعه این مقاله : 4 دقیقه
در قسمت اول به بررسی علل ضعف و تقویت قدرت بینایی پرداختیم که به دو عامل نور ، لرزش و تاثیری که بر بینایی دارند اشاره کردیم.
برای مطالعه قسمت اول کلیک کنید
در قسمت دوم به بررسی قدرت شنوایی و لامسه پرداختیم وعوامل ضعف و تقویت آنها را بیان کردیم.
برای مطالعه قسمت دوم کلیک کنید
در این مقاله به بررسی دو حس بویایی و چشایی میپردازیم.
حس بویایی و چشایی و ارتباط ما با محیط بیرون
انسانها، موجوداتي ارتباطي هستند و همواره با جامعه و محيط اطراف خود ارتباط دارند. براساس اين ارتباطي که انسان با ديگران و محيط پيرامون خود برقرار ميکند، فرايندهاي مربوط به زندگي مانند دردها، لذتها، احساسها و خلقوخوها هم در او شکل ميگيرند. آن چيزي که ارتباط ما را با محيط بيرون و اطرافيانمان برقرار ميکند و شکل ميدهد، حواس پنجگانه بويايي، بينايي، شنوايي، لامسه و چشايي است. حس بويايي و چشايي در انسانها نسبت به حيوانات، کارايي و قدرت کمتري دارند .
وابستگی حس بویایی و چشایی
از آنجا که ما انسانها ميتوانيم با حرف زدن، ارتباط مناسبي با ديگران برقرار کنيم، برخي از حواس پنجگانهمان هم ضعيفتر است. يکي از لذتهاي تمام انسانها، مخصوصا در کشور ما، لذت غذا خوردن است.
نکته مهم اينجاست که حس بويايي و چشايي، بهشدت به هم وابسته هستند. بهعبارت سادهتر، بوي خوب غذا ميتواند باعث تحريک اشتها و لذت بردن از غذا شود. از طرف ديگر، ما انسانها بهدليل ضعف حس بويايي ، بيشتر به تفکيک کلي بو بهصورت بوي خوب و بو بد ميپردازيم اما همين تفکيک کلي هم ميتواند باعث ايجاد حس خوشايند در ما شود .
قدرت بویایی:
این حس توانایی تشخیص بوهای مختلف را امکان پذیر می نماید و با قدرت بویایی توانایی تشخیص مزه های اصلی غذا برای انسان امکان پذیر میشود.
بویایی می تواند مرموزترین حس در میان حواس پنج گانه انسان باشد. ما اطلاعات خوبی درباره از دست دادن حس بویایی داریم و در تشخیص ان نیز با مشکل خاصی مواجه نیستیم. اما در بیشتر موارد ما هیچ درمانی برای موارد بلند مدت از دست دادن بویایی نداریم که به طور گسترده قابل اعتماد و قابل قبول باشد. نتایج برخی مطالعات نشان داده اند تمرینات بویایی می توانند به ارتقا توانایی جداسازی و شناسایی روایح کمک کنند. این می تواند رشد گیرنده های جدید را تحریک کرده یا توانایی مغز برای تفسیر سطوح کم روایح را بهبود ببخشد. اما پژوهشگران همچنان در حال فراگیری چگونگی کارکرد آن هستند.
تقویت حس بویایی:
برای تقویت حس بویایی چندین گل را با چشمان باز بو کنید سپس چشمان خود را ببندید و از اعضای خانواده بخواهید گل ها را یکی یکی جلوی بینی شما بگیرند و آنها را بوکنید و نام گل را بگویید.
این کار باعث تقویت حس بویایی و نیز افزایش دقت شما میشود.
مشابه همین کار را میتوانید با چندین عطر انجام دهید و نام آنها را بگویید.
این کار را میتوان در جمع های دوستانه و خانوادگی انجام دهید و علاوه بر تقویت حس بویایی موجبات سرگرمی نیز فراهم می شود.
قدرت چشایی:
حس چشایی یکی از حواس پنجگانه است که برای برای چشیدن و حس مزه ها استفاده میشود.
سطح زبان با هزاران برجستگی به نام پاپیلا که با چشم قابل مشاهده نیست پوشیده شده است . در هر پاپیلا حدود یکصد جوانه طعم دار وجود دارد.
یک تصور غلط در مورد قسمت های حس کننده مزه های مختلف وجود دارد که تلخی(1)، ترشی(۲)، شوری(۳) و شیرینی(۴) تنها توسط بخش های خاصی از زبان مطابق تصویر حس میشود اما در حقیقت همهٔ مزهها توسط همهٔ قسمتهای زبان قابل احساس هستند.
(1)
(2)
(3)
(4)
تقویت قدرت چشایی:
برای تقویت حس چشایی هر میوه و خوراکی که میل میکنید توجه کنید که مزه آن را کدام قسمت از زبان حس میکند وعلاوه بر تقویت قدرت چشایی دقت شما نیز افزایش میابد.
وابستگی حس بویایی و چشایی
حس بويايي و حس چشایی از حسهاي پنجگانه انساني است و بدلیل ارتباطاتی که بین اعصاب چشايي و بويايي وجود دارد تقريبا این دو حس لازم و ملزوم يکديگرند.
دیدگاهتان را بنویسید