دلایل عدم تمرکز
دلایل عدم تمركز
به طور کلی امروزه دنیای اینترنت و بخصوص شبکههای اجتماعی بازهي توجه و عمق تمرکز ما را کاهش میدهند. این تغییر نه فقط ذهنی بلکه فیزیکی نیز هست. به طوری که حتی ساختار مغز کسی که به طور مداوم از شبکههای اجتماعی استفاده میکند با ساختار مغز کسی که به اين شبكهها دسترسی ندارد متفاوت است.
بر خلاف تصور عموم نتیجهي جالب توجه و طولانیمدت این پدیده آن است با وجود انفجار اطلاعاتی و در دسترس بودن این همه دانش، سطح اطلاعات و آگاهی عمومی مردم کاهش مییابد. چرا که بازهی توجه و میزان تمرکز آنها بشدت توسط دنیای اینترنت تخریب شده و کاهش پیدا کرده است.
اینترنت و عدم تمرکز
در اینترنت و شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و غیره در حال حاضر، مدام سعی میشود برای جلب و حفظ مخاطب، خوراک جدیدی به او داده شود. درست مثل اینکه به یک مهمانی دعوت شده باشید که در آن صدها غذای خوشمزه و رنگارنگ روی میز چیده شده باشد.
هر چند ظرفیت معده شما هم مثل ظرفیت آگاهی و توجه یک فرد محدود است اما به نیروی ارادهی خیلی زیادی برای خودداری از ناخنک زدن به همهی غذاها لازم است و همانطور که میدانیم اکثر افراد فاقد آن هستند، پس به دنبال کردن لینکی پس از لینک دیگر میپردازند.
در این حالت فرد مدام به دنبال اطلاعات جدید است بدون اینکه اطلاعاتی را که از قبل دریافت کرده کاملاً پردازش و بررسی نماید. در نتیجه مغز کمکم با وضعیت جدید خو میگیرد و از میزان توجه و تمرکز خود و در واقع از عمق خود کم میکند و به وسعت خود میافزاید. این وضعیت چون ساختار فیزیکی مغز را تغییر میدهد باعث میشود که تمام زندگی فرد تحت تأثیر قرارگرفته و اگر در جای دیگر بخواهد متنی طولانی یا یک کتاب مفید را بخواند قادر به انجام چنین کاری نباشد و همچنان کمعمق باقی بماند.
بسیاری از چیزهای ارزشمند مانند مهارتهای مختلف یا دانشهای تخصصی در عمق قرار دارند و شما برای دستیابی به آنها باید مغزتان را برای شیرجه و یک غواصی عمیق تمرین دهید. اگر چنین اهدافی در ذهن ندارید ميتوانيد به همان شیوهي قبلي ادامه دهید؛ اما اگر این نوع بودن شما را آزار میدهد یا مانع از دست یافتن به اهدافتان شده است ، پس زمان ، زمان ِتغییر است.
عوامل مختلفي در برهم زدن تمركز نقش دارند كه در ادامه به بررسي آن ها ميپردازيم:
استفاده بيش از حد از تكنولوژي
وسایل هوشمند، موبایل، کامپیوتر، تبلت و غيره همگی تمرکز شما را برهم میزنند. مغز انسان همانند یک منشی عمل میکند كه به شما برای منظم بودن و مدیریت زمان کمک میکند.
يادگيري مهارتهای اولیهی منظم بودن مانند نوشتن وظایف و استفاده از جدول برنامهریزی کارهای روزانه، محدودکردن زمان تماشای تلویزیون و استفاده از اینترنت میتواند به حل این مشکلات کمک کند. عدم استفاده از تکنولوژی در ساعات خاص مثلاً بعد از صرف شام یا پیش از خواب نیز میتواند در حل این مشکل مفید باشد.
كمبود خواب
اگر خواب کافی ندارید (شش تا هشت ساعت خواب شبانه)، احتمالاً دچار افکار آشفته هستید و در مدیریت کارهای روزانهتان مشکل دارید. این واکنش طبیعی است و با استراحت کافی و زودتر خوابیدن میتوانید تمرکز خود را دوباره بهدست آورید.
اما اگر دچار اختلال خواب هستید یا وقتی از خواب بیدار میشوید هنوز خستهاید، از خلقوخوی متغیر رنج میبرید و اختلال توجهی مانند عدم تمرکز یا اختلال هوشیاری دارید ممکن است به اختلال خواب مزمن دچار باشید و بايستي با مراجعه به پزشك و بهبود الگوی خواب خود آن را درمان کنید.
نارضايتي شغلي
همهی افراد میتوانند گاهی از کار خود ناراضی شوند. ممکن است در برخورد با اربابرجوع با مشکل روبهرو شوید یا رئیس از عملکردتان ناراضی باشد یا اگر محیط کار نامرتب یا پروژه کسلکننده باشد، تمرکز کردن سختتر میشود و این امر کاملاً طبیعی است؛ اما اگر نمیتوانید پروژهها را کامل انجام دهید (تاریخ تحویل پروژهها را از دست میدهید یا با مشکلات جدی مواجه میشوید) احتمالاً به درمان یا شغل جدیدی نیاز دارید. اگر مدام از انجام وظایف خود طفره میروید و نمیتوانید روی پروژهها متمرکز شوید، سابقهی عملکرد ضعیف در کارهای خود دارید و شغلتان را چندین بار تغییر دادهاید، با پزشک مشورت کنید. بزرگسالانی که به اختلال توجه و بیشفعالی مبتلا هستند، همیشه در انجام دادن کارها و تمام کردنشان با مشکل مواجه میشوند و عضو ضعیف تیم بهشمار میروند. به گفتهی دکتر «ویلنز»،آنها دائماً گرفتار احساس شکست و مشکلات عزت نفس پایین هستند. بر اساس یافتهها این افراد بیشترین میزان تغییر شغل و عدم رضایت شغلی را دارند.
اضطراب بيش از حد
اضطراب تأثیر مستقیمی روی تمرکز دارد زیرا در تقابل با بخشهای شناختی (قسمتهایی از مغز که وظیفهی تفکر سریع و دقیق را دارند) عمل میکند. در نتیجه عصبی و مضطرب بودن تمرکز را دشوارتر میکند.
محققان دانشگاه ویسکانسینمدیسن دریافتند استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن (تن آرامی) باعث میشود بر عواملی که موجب عدم تمرکز شما میشوند، کنترل بیشتری داشتهباشید. همچنین پژوهش دیگری در دانشگاه یوسیالاي نشان میدهد بزرگسالان مبتلا به اختلال توجه و تمرکز با مدیتیشن میتوانند تمرکز خود را بهبود داده و افسردگی و اضطراب خود را کم کنند.
اگر اختلال خلقی ناشی از اضطراب مانند عصبی بودن و افسردگی دارید یا اگر اضطراب توانایی تمرکزتان را کم کرده است بهطوریکه روی کار، روابط فردی و امور تحصیلی شما اثر منفی دارد به پزشک مراجعه کنید. همهی علائم و مشکلاتتان را شرح بدهید تا با کمک پزشک این مشکل حل شود.
كم تحركي و ورزش نكردن
تحقیقات نشان داده ورزش منظم ذهن را آگاه و فعال نگه میدارد و قدرت حافظه و یادگیری را افزایش میدهد. توجه به ورزش منظم در بزرگسالانی که اختلال توجه و تمرکز و ذهنبیقرار دارند، مهمتر است. به گفتهی دکتر ویلنز بیمارانی که ورزش میکنند توجه و توانایی تمرکزشان بهتر میشود. همچنین ورزش منظم باعث میشود انرژی مضاعفی را که منجر به بیقراری میشود، مصرف کنید و خواب بهتری در شب داشته باشید. اگر نمیتوانید مدتی آرام بنشینید (مثلا در یک جلسهی کاری یا پشت میز کار خود) و دائم باید از پشت میز بلند شوید و حرکت کنید یا با ورزش بیش از حد (دو یا سه ساعت در روز) سعی دارید مشکل بیقراری خود را حل کنید از پزشک کمک بگیرید.
برای مطالعه بیشتر و آشنایی دقیق تر با راه های افزایش تمرکز کلیک کنید
لطفا در قسمت نظرات ما را از پیشنهادات و انتقادات خود بهره مند سازید .
با سپاس فراوان از همراهی شما
دیدگاهتان را بنویسید